Kako upravljane IT usluge mogu vašem biznisu uštedeti vreme i novac

18. jun 2024.

Photo by Dimitrije Milenkovic on Unsplash

Koje su prednosti upravljanih IT usluga, da li se isplati angažovati firmu za održavanje IT sistema, i kako unaprediti i obezbediti vaše poslovanje uz ovaj noviji biznis model u sferi informacionih tehnologija.

Prvo, da definišemo šta su to tačno upravljane IT usluge (Managed IT Services) i koje su kompanije koje pružaju isto? (Managed Services Provider - MSP)

Šta su upravljane IT usluge, i šta obuhvataju?

Upravljane IT usluge (Managed IT Services) predstavljaju proaktivni pristup upravljanju IT infrastrukturom i sistemima vašeg poslovanja. Umesto da se reaguje na IT probleme kada se pojave, MSP kompanije, kao što je Eoffice Network d.o.o., nude stalnu, proaktivnu podršku i održavanje. Ovo uključuje sve, od osnovnog tehničkog održavanja do složenih IT strategija i bezbednosnih rešenja.

Šta Upravljane IT Usluge Obuhvataju?

 1. IT podršku
 2. Praćenje i upravljanje mrežom
 3. Cybersecurity i zaštita podataka
 4. Upravljanje infrastrukturom
 5. Disaster Recovery i Backup Rešenja
 6. Usklađenost sa regulatornim standardima
 7. Tehnološko savetovanje i strateško planiranje

Da li je bolje koristiti upravljane IT usluge ili zaposliti IT administratora?

Dok obe opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, upravljane IT usluge često nude efikasnije i isplativije rešenje. U ovom blogu ćemo detaljno analizirati zašto upravljani IT (MSP) može biti bolji izbor za vaše poslovanje.

Prednosti i nedostaci internog IT administratora

Prednosti:

 1. Brza reakcija na probleme: Interni IT administrator može odmah reagovati na probleme jer je stalno prisutan u kompaniji.
 2. Duboko poznavanje poslovanja: IT administrator koji radi isključivo za vašu kompaniju može razviti duboko razumevanje vaših specifičnih potreba i infrastrukture.

Nedostaci:

 1. Visoki troškovi: Zapošljavanje internog IT administratora može biti izuzetno skupo, posebno kada se pored plate uzmu u obzir i beneficije, obuka i dodatni troškovi zaposlenja.
 2. Ograničeni resursi: Jedan IT administrator često nema dovoljno znanja ili veština da pokrije sve potrebe modernog poslovanja, što može značiti angažovanje dodatnih stručnjaka za specifične projekte.
 3. Odsustva i zamenljivost: Bolovanja, odmori i eventualni odlasci iz kompanije mogu stvoriti praznine u IT podršci, što može negativno uticati na poslovanje.

Prednosti i nedostaci upravljanog IT-a

Prednosti:

 1. Smanjenje troškova: Model podrške koji mi nudimo, često je isplativije rešenje jer omogućava pristup čitavom timu stručnjaka po fiksnoj mesečnoj ceni, eliminišući potrebu za visokim troškovima zapošljavanja i obuke.
 2. Širok spektar znanja: MSP kompanije zapošljavaju timove stručnjaka sa različitim specijalizacijama, što znači da vaše poslovanje može imati koristi od širokog spektra znanja i veština koje jedan IT administrator ne može da pruži.
 3. 24/7 podrška: Ukoliko imate potrebu za podršku i van radnog vremena, naš tim je spreman da vam to omogući uz proaktivno praćenje sistema, što smanjuje vreme zastoja.
 4. Skalabilnost: Bilo da otvarate novu lokaciju, povećavate postojeće kapacitete ili nešto treće, fleksibilna podrška osigurava da promene ne budu strašne.

Nedostaci:

 1. Manjak interne kontrole: Korišćenjem upravljanih usluga može se izgubiti određeni nivo interne kontrole nad IT operacijama. Međutim, pouzdana kompanija kao što je eOffice uvek će raditi u vašem najboljem interesu.
 2. Komunikacija i prilagodljivost: Iako može doći do povremenih izazova u komunikaciji, posvećene kompanije koje nude IT usluge kreiraju prilagođena rešenja i tim za podršku kako bi se osigurala maksimalna efikasnost.

Po čemu se mi razlikujemo?

Naši klijenti znaju da:

 • Od nas mogu uvek da očekuju dugoročnu podršku, planiraju i kontinuirano unapređuju svoju digitalnu infrastrukturu.
 • Da smo pouzdan partner koji brine o sigurnosti IT sistema.
 • Proaktivno rešavamo probleme ne čekajući ih da nastanu.
 • Da smo uvek u toku sa novostima, bezbednostim preporukama i novim tehnologijama u okviru IT-a.